Do Svidníka sa schádzajú účastníci Prehliadky prvej pomoci v Európe

01.07.2005 Celý región

Svidník 1. júla (TASR) - Vyše 900 ľudí z 26 európskych krajín sa dnes schádza do Svidníka, aby sa zúčastnili 18. ročníka súťaže Prehliadka prvej pomoci v Eur...
Svidník 1. júla (TASR) - Vyše 900 ľudí z 26 európskych krajín sa dnes schádza do Svidníka, aby sa zúčastnili 18. ročníka súťaže Prehliadka prvej pomoci v Európe. Zhruba 200 z nich sa v sobotu zapojí so spomínanej prehliadky FACE 2005.

Súťaž je vrcholným podujatím družstiev národných spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktoré si zmerajú svoje sily. \"Súťaž FACE alebo inak prvá pomoc v Európe sa prvýkrát uskutoční na Slovensku. Je treba povedať, že naša kandidatúra nebola práve jednoduchá, pretože sme mali veľkých súperov, ale v roku 2003 sa nám ju podarilo obhájiť, \" uviedla dnes pre TASR prezidentka podujatia Hana Zelenková. Dodala, že pre súťažiacich, ktorí sa na trase dlhej päť kilometrov budú dorozumievať výlučne v anglickom jazyku, je pripravených množstvo disciplín. Tie budú až do samotnej súťaže - sobotňajšieho rána utajené. Okrem súťažiacich sa do zápolenia o prvenstvo pri simulovaných poraneniach zapojí aj 16 maskérov a 96 figurantov. \"Cieľom prehliadky je ponúknuť možnosti vzájomnej výmeny informácií, skúseností a porovnania metód a štandardov v poskytovaní prvej pomoci zúčastnených tímov z európskych krajín, \" povedala Zelenková. Doplnila, že práve svidnícky tím získal vlani na rovnomennej súťaži v Rakúsku skvelé piate miesto v rámci Európy.
Výsledky súťaže, ktorú bude hodnotiť 43 rozhodcov, z toho 27 zahraničných, budú známe až v sobotňajších nočných hodinách. Okrem súťaže sa jej účastníci budú môcť zúčastniť prehliadok v kraji pod Duklou. Pripravený je pre nich bohatý kultúrny program, ktorý bude prezentovať nielen prihraničný kraj, ale celé Slovensko.
Záštitu nad FACE 2005 prevzal prezident SR Ivan Gašparovič. Na príprave podujatia participovala svidnícka, stropkovská a giraltovská samospráva, poslanci NR SR a Prešovského samosprávneho kraja, pracovníci Slovenského Červeného kríža, skauti, vyše 300 dobrovoľníkov a pod.
 

Vyberte región